dilluns, 25 de maig del 2015

La vida agitada de les papallones

Les papallones són aliment per altres animals: ocells, rats-penats, amfibis, rèptils, aranyes i fins i tot altres insectes com libèl•lules, pregadéus, formigues o escarabats, per això han desenvolupat diferents estratègies per tal de passar desapercebudes, desorientar els seus depredadors o fins i tot espantar-los. 

Falsos ulls 

vegeu l'ocel que té la margera comuna, sembla un ull
Les papallones del grup dels satírids tenen a les seves ales uns dibuixos en forma d’ocels que poden semblar ulls. Si un ocell intenta capturar-les, el més probable és que dirigeixi el seu bec a aquests ocels i no al cap. L’insecte sobreviurà ja que no haurà estat afectada cap part vital. La papallona reina i la reina zebrada, tenen uns ocels de color vermellós a l’extrem posterior de les ales, que juntament amb la forma que tenen, fan que sembli el cap d’un animal, quan en realitat es tracta d’una cua. 

Bon camuflatge 

Algunes papallones s’amaguen dels seus depredadors tot imitant la forma de les fulles, branques, excrements, l’escorça dels arbres, etc.
Les cues de la papallona reina semblen
el cap i les banyes d'un animal
On és la papallona? busca la Pontia

Aquest Faune gran
 és ben bé com l'escorça del pi
La Cleòpatra sembla talment una fulla













Desconcertant l’enemic 

La Cleòpatra, quan se sent capturada, es fa la morta, de manera que el depredador es confia i en el moment en que baixa la guàrdia, fuig volant.

Millor ni acostar-s’hi. 

Algunes erugues tenen pels urticants que poden provocar al•lèrgies, irritacions, i fins i tot intoxicacions (processionària del pi), d’altres tenen glàndules que secreten substàncies que fan mala olor com la papallona reina. Algunes papallones tenen mal gust o provoquen malestar als animals que se les mengen. D’altres papallones imiten els colors i formes d’aquestes papallones tòxiques, aconseguint el mateix efecte, però sense ser-ho.


Us recomanem aquest video sobre l'ecologia de les papallones del Museu de Ciències Naturals de Granollers: www.youtube.com/watch?v=tsO_1boUYg8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada