diumenge, 7 de juny de 2015

Papallones i canvi climàtic

La papallona Tigre podria veure's beneficiada pel canvi climàtic
S’adaptaran els éssers vius al canvi climàtic? 

Dins de la comunitat científica, hi ha preocupació sobre com s’adaptaran els diferents grups d’éssers vius al canvi climàtic, si bé al planeta terra, el clima ha anat canviant al llarg de la història, el canvi actual, provocat per l’activitat humana és significatiu, i sobretot molt ràpid, tindran temps els animals i plantes d’adaptar-s’hi?.

I això com s’estudia? Les papallones, són insectes molt sensibles a canvis en el clima, i el fet de que siguin un grup fàcil d’estudiar i per altra banda fascinant per molts naturalistes, ha fet que hagin esdevingut un dels grups escollits pels científics per fer-ne un seguiment exhaustiu i poder obtenir conclusions respecte a la seva adaptació al canvi climàtic. 

Fins a 19 països i regions d’Europa participen en un projecte de

seguiment de les papallones diürnes, seguint una metodologia estandarditzada, conegut com BMS: Butterfly Monitoring Scheme. A Catalunya es va començar a participar en aquest projecte l’any 1994 i actualment hi participen més d’un centenar de voluntaris repartits per tota la geografia catalana. 

Més de 2 milions de papallones 

L'Apol.lo resultaria amenaçada pel canvi climàtic
 Durant trenta setmanes, de març a setembre, aquests voluntaris compten les papallones que observen en el mateix tram d’entre un i dos kilòmetres que tenen assignat. Durant aquests 20 anys, s’han recorregut 39.226 km i comptat més de 2 milions de papallones! Els resultats d’aquests comptatges s’introdueixen en una base de dades, que és consultada per molts científics de tot Europa, per als seus estudis. 

 El deute climàtic de les papallones

A partir de les dades obtingues, s’ha pogut constatar que la distribució de les diferents espècies de papallones s’està desplaçant cap al nord, uns 75 km entre 1990 i 2009, però que porten un retard respecte al clima ja que la isoterma de temperatures s’ha desplaçat 249 km en aquest mateix període de temps. Això vol dir que les papallones van endarrerides 174 km respecte l’augment de temperatures. 

Les papallones que viuen en les cotes més altes, per exemple les que viuen a l’alta muntanya seran les més afectades, ja que si puja la temperatura, no podran desplaçar-se més al nord seguint la muntanya.
Us recomanem aquests vídeos sobre l'estudi de les papallones, fets des el museu de Ciències Naturals de Granollers:
 www.youtube.com/watch?v=uGh1hH1qaEU
www.youtube.com/watch?v=iQUjSd6yXLI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada