divendres, 22 de maig del 2015

Hotel per a insectes

Els nostres jardins són la casa de molts petits animalons. De mitjana més de 2.000 espècies d'insectes poden arribar a viure en els nostres jardins. La majoria d'aquesta petits animals no causen cap perjudici a les nostres plantes, fins i tot algunes espècies són beneficioses per als nostres jardins. Les poblacions d'alguns insectes com les abelles o els borinots estan en declivi, i construint-los un refugi en el nostre jardí podem contribuir a la seva conservació.

Podem fer el nostre refugi per a insectes amb materials reciclats com palets, totxos, troncs, gerros vells i altres materials fàcils de trobar. Als insectes els agraden els llocs humits i frescos. Per tant, és millor situar el refugi en un lloc on hi hagi una mica d'ombra, potser sota un arbre, uns arbusts o sota una tanca. 

L'estructura bàsica serien uns palets, no més de cinc en alçada. Els buits que quedarien entre els palets s'han d'omplir de diferents materials, com per exemple:

- Fusta morta: és cada vegada menys abundant en els nostres endreçats jardins, però és aliment essencial per a moltes larves d'escarabats, També hi podem trobar molts fong que ajuden a la descomposició de la fusta. Les petites esquerdes són refugi dels centpeus i cotxinilles.
- Forats: hi ha moltes abelles solitàries, excel·lents pol·linitzadors, les femelles de les quals, ponen els ous dins de forats, que segellen posteriorment. 
- Palla i fenc: refugi d'hivernada de mots invertebrats.
- Escorça: aliment per a escarabats, centpeus, aranyes i cotxinilles.
- Fulles seques: refugi de molts invertebrats, on poden camuflar-se.
- Esquerdes: refugi d'hivernada per a molts invertebrats; hem de tenir esquerdes de diferents mides i tipus per facilitar un refugi per a diferents espècies.
- Pots construir també un petit refugi per a neuròpters, grans depredadors del pugó, enrotllant un cartró i posant-lo dins d'una ampolla de vidre.
- Les marietes, són també unes grans consumidores de pugó; s'amaguen a l'hivern en bastons construïts amb fulles seques.
- Un gerro de flors pot ser el lloc on el borinot faci el seu niu i instal·li una nova colònia.
- Les plantes productores de nèctar són aliment essencial per a les papallones, abelles i molts altres insectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada