Encara que ens pugui semblar impossible, hi ha papallones que fan llargues migracions a través dels continents, el cas més conegut és el de la papallona monarca, que travessa el golf de Mèxic, però a Europa també tenim papallones que fan grans migracions, encara que és un fenomen menys estudiat, és el cas de la migradora dels cards (Cynthia cardui) una bonica papallona de tons ataronjats i de mida mitjana.
Un equip d’investigadors, coordinat per Constantí Stefanescu, del Museu de Ciències Naturals de Granollers i del CREAF (UAB) en col·laboració amb altres científics europeus, han descobert que aquesta papallona pot arribar a desplaçar-se fins a 6.500 km cada any.
D’on venen?
La migradora dels cards és originària de països dels nord d’Àfrica.
I com ho fan?
Es desplaça a gran alçada entre 200 i 500 m, amb l’ajut de vents favorables que els permeten desplaçar-se a velocitats de 40-50 km/h. Poden arribar a travessar trams d’oceà de més de mil quilometres en poc més d’un dia. L’entrada d’aquesta papallona a Catalunya es pot relacionar molt directament amb l’arribada de vents saharians.
Fins a 6 generacions
Les papallones es van reproduint i és la descendència qui continua desplaçant-se cap al nord; poden arribar fins a Noruega o Islàndia i durant aquest recorregut s’hauran donat fins a 6 generacions de papallones.
Un viatge per etapes
L’arribada al continent des de l’Àfrica té lloc en dues fases: a la primavera les papallones arriben a la regió mediterrània, i a l’estiu la seva descendència és qui migra cap al centre i el nord d’Europa.
Bitllet d’anada i tornada
A finals d’estiu i durant la tardor, les darreres generacions d’aquesta papallona inicien un vol de retorn cap a l’Àfrica, també a gran alçada i que no es detecta des de terra. Sembla que algunes papallones continuen el seu viatge fins a la zona del Sahel, on el mesos de setembre i octubre es donen condicions favorables per la seva reproducció.
Durant l’hivern les papallones es concentren sobretot al Magrib i les illes Canàries on continuen reproduint-se, donant fins a tres generacions més, abans de tornar a colonitzar la zona mediterrània a la primavera.
Seguiment per radar
Aquesta migració es dona cada any, però no se sap encara perquè; hi ha anys que l’arribada d’aquesta papallona és més massiva que d’altres. L’última onada migradora important va tenir lloc el 2009. Aquell any, va haver-hi 2 onades migratòries molt importants, i es calcula que 4 milions de papallones van travessar una franja de 300 km al sud d’Anglaterra, fet que va ser detectat pels radars entomològics.
Us recomanem aquest enllaç al programa de TV3 El medi ambient en què es parla de la migradora dels cards:
http://www.museugranollersciencies.org/ca/blog/la-cursa-de-relleus-de-la-papallona-dels-cards/
Us recomanem aquest enllaç al programa de TV3 El medi ambient en què es parla de la migradora dels cards:
http://www.museugranollersciencies.org/ca/blog/la-cursa-de-relleus-de-la-papallona-dels-cards/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada