divendres, 31 d’octubre del 2014

Danses nupcials i defensa del territori

El mascles d’algunes espècies de papallones estableixen un territori on esperen el pas de les femelles per aparellar-s’hi. Si qui entra en el seu territori és un mascle i foragiten.

Bruna boscana
Els mascles de la bruna boscana, se situen en clapes assolellades del bosc i, quan un intrús de la mateixa espècie intenta ocupar la mateixa clariana, el propietari procedeix a fer-lo fora, obligant-lo a efectuar un vol en espiral cap amunt, al final del qual el guanyador torna sol a la clariana. Altres mascles de la mateixa espècie no tenen un territori propi si no que es dediquen a patrullar pel bosc a la recerca de les femelles.



Nimfa mediterrània
Els mascles d’algunes espècies com la nimfa mediterrània o la papallona de l’arboç es passen el dia establint territoris en branques assolellades. Quan una femella passa a prop, el mascle la persegueix en un vol ondulant fins que la parella s’atura en una branca o a terra per efectuar la còpula. Si el qui passa és un mascle, s’inicia una persecució per defensar el territori.




Atalanta
En algunes espècies com la migradora dels cards, l’atalanta, la papallona reina i la reina zebrada, a darrera hora de la tarda es situen en roques o llocs elevats on estableixen el seu territori. Quan un mascle intrús és detectat, s’inicia la lluita, que consisteix en vols acrobàtics i persecucions rapidíssimes. Quan és una femella qui entra al territori, el mascle la segueix en un vol ondulant fins a un arbre on té lloc la còpula.


Danses nupcials

Faune gran
Algunes papallones realitzen tot un ritual abans d’aparellar-se. El mascle de faune gran realitza una sèrie de vols per apropar-se a la femella fins que aquesta es posa al terra. Seguidament el mascle es posa davant seu i inicia una sèrie de reverències. Si la femella es mostra receptiva, el mascle es va desplaçant en cercle fins a situar-se darrera la femella en posició per procedir a l’acoblament. Si la femella no està preparada, obre les ales i gira seguint el mascle perquè no s’arribi a posar al seu darrera. L’acoblament pot tenir diferents modalitats, la parella aturada en una branca, flor, etc., un acoblament en vol, que pot ser perfectament coordinat, o totalment ineficaç, o un acoblament a gran alçada, que en algunes espècies és molt difícil de veure. La còpula pot durar només uns minuts, unes hores o fins i tot, dos dies.

Reina zebrada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada