diumenge, 27 de gener del 2013

Reina zebrada

Nom científic: Iphiclides feisthamelii

Descripció: papallona de mida gran, de vol ràpid. Les ales són d’un color groc pàl·lid, amb unes bandes transversals negres. A les ales inferiors tenen uns ocels de color negre i blau, a sobre els ocels una mitja lluna de color taronja, les ales acaben amb una llarga cua. Aquest dibuix de les ales inferiors, amb ocels que semblen uns ulls, tenen la funció de desorientar els depredadors, que mossegarien aquesta part i no el cap de la papallona, de manera que aquesta es podria escapar.


Hàbitat: zones obertes, camps, horts, fruiterars, fins a 2.700 m d’altitud. El mascles tenen també comportament de hill-toping i es concentren en turons i carenes, esperant el pas de les femelles.

Període de vol: març-setembre, en diverses generacions. 

Planta nutrícia: l’eruga s’alimenta principalment de
plantes del gènere Prunus, (P. spinosa, aranyoner, P. domestica) i també del gènere Crataegus (C. monogyna, arç blanc).


Curiositats: el seu nom científic es deu a Iplices, fill d'Amfitrió i Alcmena, i germanastre d'Heracles (Hèrcules) fill de Zeus i Alcmena. Ificles va acompanyar al seu germanastre com a escuder en totes les seves aventures i va morir combatent al seu costat. El nom de feisthamelii, fa referència a un entomòleg francès, que va rebre uns exemplars d'aquesta papallona capturats a Barcelona durant l'ocupació francesa per un capità de l'exèrcit, Feisthamelli les va mostrar a un altre il·lustre entomòleg: Philogène Auguste Joseph Duponchel, qui la va descriure i li va dedicar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada