diumenge, 8 d’abril del 2018

Neix l'observatori de papallones urbanes


El creixement de les àrees urbanes és un dels canvis ambientals més importants als quals ens enfrontem. Recentment, ha nascut un nou interès per conèixer i entendre la biodiversitat de les nostres ciutats i així poder fomentar el disseny d’una ciutat que pugui albergar espècies natives a través de la millora i creació de jardins i zones urbanes verdes.


Molts de vosaltres ja haureu observat papallones volant per les ciutats, tot i que les dades que en tenim són molt limitades. Amb la voluntat de conèixer millor les papallones que viuen a les ciutats i per promoure la conservació de la biodiversitat, s’ha creat l’Observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS.

L’Observatori neix com una xarxa col·laborativa de voluntaris que uneixen esforços per obtenir dades sobre les poblacions de papallones a les ciutats i actualment està centrat en Barcelona i Madrid.
El uBMS s’uneix a la xarxa internacional de Programes de Seguiment de Papallones (abreujats BMS, de l’anglès Butterfly Monitoring Schemes), vigent en més de 25 països, entre ells el programa  el CBMS Catalunya.

L’objectiu general és obtenir dades mensuals de presència i abundància de les espècies presents a les ciutats de Barcelona i Madrid al llarg dels anys per així aconseguir  els objectius específics:

.Conèixer la diversitat de papallones a les nostres ciutats i la seva evolució al llarg del temps
.Crear un indicador de qualitat de biodiversitat urbana
.Entendre quines característiques de la ciutat fomenten la biodiversitat i quines la limiten
.Proporcionar recomanacions de gestió dels jardins i el seu entorn per afavorir la biodiversitat a les ciutats
 
Les visites al parc o jardí seleccionat seran quinzenals durant el període de març a setembre.  Els voluntaris han de seguir un itinerari fixat, durant el qual identifiquen i compten les espècies de papallones que observen.

Mes informació al web del projecte:http://ubms.creaf.cat/ca/Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada