diumenge, 9 de març del 2014

LES PAPALLONES DIÜRNES D'ANDORRA

Interessant monografia que recull la informació existent sobre les 149 espècies de papallones diürnes que es poden trobar a Andorra. Escrita per en Jordi Dantart i jordi Jubany dos grans experts en papallones diürnes, compta amb una primera introducció a la fauna de papallones diürnes d'Andorra, agrupades en les 5 famílies; Hesperiidae, Papilionidae, Pieridae, Lycaenidae i Nymphalidae. 

Podem trobar també un apartat que descriu l'estat de conservació de les diferents espècies a Andorra segons les categories establertes per la IUCN: espècies en estat crític, espècies en perill, espècies vulnerables, espècies quasi amenaçades i espècies en situació no preocupant.

La part més destacable del llibre, són sens dubte, les fitxes dedicades a cadascuna de las espècies que es tronen a Andorra, en cada fitxa podem trobar informació referent a diferents aspectes de la biologia de la papallona: identificació, estatus, fenologia, biologia, hàbitat i distribució, amb un mapa de la seva distribució a Andorra i un gràfic de distribució altitudinal. 

Aquesta monografia ha estat editada pel Centre d'Estudis de la la Neu i la Muntanya d'Andorra (cenma) des d'on s'ha impulsat l'estudi de les papallones en terres andorranes, amb la voluntat de disposar d'un treball recopilatori que reunís les dades recollides sobre papallones d'Andorra al llarg de la història, i que servís de punt de partida per a la xarxa de seguiment de les papallones diürnes BMSAand, recentment implementada.

Caldria destacar també que en aquesta ja es poden trobar els noms de les papallones en català, tot i que són previs a la llista oficial del Term
cat.

Jjo destacaria també l'elevada qualitat de les imatges, les fotografies són sovint espectaculars i mostren els exemplars tant amb les ales tancades com amb les ales obertes, sent doncs una bona guia per identificar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada